زرگنده؛ محله تاریخی تهران
به گزارش خبرنگار گروه مناطق «سردبیر پرس»؛ محله زرگنده در سه کیلومتری جنوب تجریش در منطقه ۳ تهران قرار دارد، این محله از محلات تاریخی تهران است و در گذشته روستایی در شمال شهر ری بود؛ که حدود ۳ هزار نفر جمعیت داشت. به مرور زمان با گسترش شهرنشینی، زرگنده نیز به بافت شهری تهران […]
به گزارش خبرنگار گروه مناطق «سردبیر پرس»؛ محله زرگنده در سه کیلومتری جنوب تجریش در منطقه ۳ تهران قرار دارد، این محله از محلات تاریخی تهران است و در گذشته روستایی در شمال شهر ری بود؛ که حدود ۳ هزار نفر جمعیت داشت. به مرور زمان با گسترش شهرنشینی، زرگنده نیز به بافت شهری تهران افزوده شد. این محله به دلیل وجود سفارت روسیه، ییلاق کارکنان روس به شمار میرفت.
کوچه قنات محله زرگنده که روبه روی مسجد جامع قرار دارد، به دلیل وجود قنات که آب آشامیدنی اهالی این محله را تامین میکرد به کوچه قنات معروف شد.
اماکن مهم محله زرگنده تهران شامل؛ سینما فرهنگ، کافه رستوران عربی مدئن، رستوران پلاک، رستوران شبهای شیراز و رستوران ستاره قلهک است.
از بوستانهای محله زرگنده میتوان به بوستان زرگنده، بوستان نونهالان و بوستان رودکی اشاره کرد.
از مساجد محله زرگنده میتوان به مسجد امام حسن عسگری، مسجد امیرالمومنین زرگنده، مسجد المهدی، مسجد صاحب الزمان(عج)، مسجد حضرت ابوالفضل، مسجد فاطمی، مسجد حجت، مسجد حضرت حمزه سیدالشهدا و مسجد امام محمدتقی اشاره کرد.
از مدارس محله زرگنده تهران میتوان به مدرسه مهدا متوسطه دوره اول دخترانه غیردولتی، مهدکودک و پیش دبستانی مهر و لبخند، دبستان دخترانه غیردولتی دین و دانش، دبستان پسرانه فرهنگ، مدرسه ابتدایی پسرانه غیردولتی مهرفرهنگ و پیش دبستانی و دبستان پارسا اشاره کرد.
محله زرگنده از سمت شمال به بزرگراه صدر، تونل نیایش و طبقه دوم بزرگراه صدر، از سمت شرق به خیابان دکتر شریعتی، از سمت جنوب به خیابان دستگردی و از سمت غرب به بزرگراه مدرس و خیابان صبا غربی منتهی میشود.
در محله زرگنده بقعه متبرکه امامزاده اسماعیل قرار دارد که نگین سبز زرگنده است و نسبت ایشان به امام زین العابدین میرسد.
علت نامگذاری محله زرگنده
گفتنی است که زرگنده در واقع زرکنده بوده است.
محله زرگنده به دو قسمت، محله پایین و محله بالا تقسیم شده و به خاطر اینکه بخش بالایی روی تپه قرار داشت و به امکانات شهری مانند بانک برای ذخیره پول و طلا دسترسی نداشت، مردم شبانه به کوههای آنجا میرفتند و پول و طلاهای خود را در آنجا دفن و مخفی میکردند و بعد از مدتی اشخاصی به این مکان میرفتند و آن پولها و طلاها را پیدا میکردند و میبردند و به همین خاطر میگفتند فلانی از تپهها زرکَنده است.
دهخدا درفرهنگ نامه خودا از زرگنده میگوید: «قصبهای است از بخش شمیران شهرستان تهران که در سه هزارگزی جنوب تجریش و بر سر راه تهران تجریش و متصل به قلهک واقع است و در حدود ۴ هزار سکنه دارد. مقر تابستانی سفارت روسیه شوروی در این قصبه واقع است.به هر روی زرگنده محلهی بکر، خوشنشین، با آب و هوای مطبوع و دلانگیز، در برگیرنده مردمانی مومن و معتقد به ولایت اهل بیت علیهم السلام و زیبا میباشد و صد البته که وجود مقبره مبارک امامزاده اسمعیل در آن به آن صفا و رونقی ویژه داده است.»
تاریخچه محله زرگنده تهران
در زمان گذشته این محله یکی از روستاهای شمال شهرری بود که حدود ۳ هزار سکنه داشت که پس از گسترش تهران و با توجه به قانونهای شهرداریها در سال ۱۳۳۴ محله زرگنده به یکی از محلات اصلی منطقه ۳ تهران تبدیل شد و کم کم بافت شهری به خود گرفت.
یکی از دلایل شهرت محله زرگنده وجود سفارت روسیه در این منطقه بود که در گذشته سفارتخانه روسیه یکی از مهمترین سفارتهای شهر تهران بود که در زمان ورود مجاهدین به شهر تهران، محمدعلی شاه قاجار از کاخ سلطنتی خود و به سفارت روسیه پناه برد.
در پارک محله زرکنده قبر خانمی بود که در ایران برای اولین بار کشف حجاب کرد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی مردم قبر وی را تخریب کردند و فقط تکه سنگی از آن باقی ماند.
مسیر دسترسی به محله زرگنده
در ساعات اداری در این محله ترافیک بسیار است. محله زرگنده در محدوده طرح ترافیکی زوج و فرد قرار ندارد و این محله به ایستگاههای مترو، اتوبوس و تاکسی دسترسی بسیار خوبی دارد بنابریان رفت وآمد به این محله راحت است.برای رفتن به این محله میتوانید از خیابان شریعتی به وسیله تاکسی به سمت تجریش و یا حتی جنوب تهران حرکت کنید و نزدیکترین ایستگاههای اتوبوس به این منطقه در خیابان شریعتی قرار دارد و نزدیکترین ایستگاه مترو به محله زرگنده نیز ایستگاه مترو تجریش، ایستگاه مترو قلهک، ایستگاه مترو شریعتی و ایستگاه مترو صدر است.
انتهای پیام/خ
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰